SERONOK NYA PENGALAMAN MENUNAIKAN UMRAH BERSAMA ANDALUSIA

PENGALAMAN UMRAH  BERSAMA ANDALUSIA TRAVEL

Alhamdulillah,Semua orang ada impian kan untuk menjejak kan kaki ke bumi makkah dan madinah,Seronok sangat×2 dekat sana guys,Rasa tenang sangat berbeza lah kat Malaysia ni,Saya memilih travel ANDALUSIA,Fuh servis diorg best,Dari awal pergi sampai balik memang x menghampakan lah,pakej andalusia banyak guys,Ad yg Umrah dan ziarah,Ziarah ke negara lain dahulu, Contohnya TURKI,OMAN,KWUIT,ISTAMBUL,BAHRAIN,MESIR ,QATAR,QAIROH dan mcm2 lgi lh byk pakej, anda boleh semak di www.andalusiatravel.com Tpi mcm saya ambil pekej penerbangan terus ke Jeddah, Tenguk dari awan ja lh ngra2 lain tuh 😂😂.Sampai di jaddah anda akan menaiki bas air port nk ke kastam (Cop) passports,Kalau x jangan harap kau nk masuk arab Saudi . sebelum terlupa penerbangan ad 2 jenis iaitu yang ke Madinah dahulu atau ke makkah dahulu, macam kami sekeluarga ke makkah dulu,so dari KLIA Siap3 lah ye pki kain ehram,Dan berniat di Kaumul manazil (Miqat).Nanti pilot umum kan,So dah kne start lah yerk jaga pantang larang tu,KAPAL terbang pulu kami naik SAUDI AIRLINES,seronok besar dari MAS dan AIRASIA.Ok sambung balik yg tadi,Lps dah naik bas anda akn di bawa ke ruang kastam la tuk cop dan cek sebagai nya,kt situ pn ambil masa berjam2 kowt sbb world wide yg datang kn bkn kita ja org Malaysia hehe,Ok lepas siap cop semua ambik lah beg masing 2 untuk scan plk,Lps tu naik lah bas tuk ke KOTA SUCI (MAKKAH).kalau anda ikut trvel andalusia anda akn di bhgikn ikut kategori,Mcm saya dapat bas no3 so jemaah no 3,Setiap satu bas akn ad 1 mutawif,dia akn pimpin anda sampailah anda naik kapal terbang nk balik Malaysia nanti haha,Saya dapat seorang mutawif yg cukup2 beak cukup2 tinggi ilmu agama dia,Nama dia ustz ALI SYAHBANAR  beak lah sgt org nya,x pnh jemu nk jwb pertanyaan dari para jemaah, Alhamdulillah geng2 jemaah kita org semua sporting hbs,event masa awal2 nampak cam sombong gitu,tapi depa beak sangat, Okay gerak dri jeddah airport lebih kurang jam 9.50 pm waktu (arab),Malaysia da kol 2,3 pagi lah mcm tu,Perjalanan dari JEDDAH menuju ke MAKKAH ambil masa dalm 1 jam 30 min @ 2jam lah,Apabila da nk tiba kota makkah kita sebaik nya jgn lah tidur akan tetapi di sunahkan bertalbiah.

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لا شَرِيكَلَكَ لَبَّيْكَ، انَّالْحَمْدَ، وَالنِّعْمَةَ، لَكَ وَالْمُلْكَ، لا شَرِيكَلَكَ

Labbayk Allahumma labbayk, labbayka la sharika laka labbayk, innal hamda wan ni’mata laka wal mulk la shari.
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Nanti anda akan melalui pintu gerbang yg berupa AL QURAN Diletakkan di Atas GEHAR mmg besar sangat, itu lah simbolik kota makkah apabila kita melintasi pintu gerbang tu kita telah masuk ke tanah haram dan hanya umat islam saja yg dibenar masuk!.

Murtawif kita org ni seronok sangat, dia ajar doa doa apabila masuk ke tanah haram dan macam 2,Mutawif anda pun akan ajar nanti,Mula mula saya ni x tau igt MASJIDIL HARAM tu kecik ja rupa nya bsr sgt sgt sgt! Indah  dgn menara masjid tersergam indah masyallah mengalir air mata ni sbb tak sangka dapat menjejak kan kaki ke bumi makkah ni allahukabr.allah ja tau persaan masa tu,Okay kagum,kagum juga,Bas da sampai hotel,Alhamdulillah rezeki kami dapat hotel berhampiran masjid lebih kurang  350 meter ja, HANEEM AL FIRDAOS, Dari bilik hotel bolah ja npk masjid,Di ingat kn ya Untuk travel andalusia pling jauh pun hotel anda dapat dalam jarak 600 M(herepalce) Nk dekat bayar lah mahal sikir ye dok? Heheh.Tpi x pa lah dekat ka jauh ka,Kita nk ke rumah Allah menuju ke dia,so x kshlah kn jarak tu,ok hbs bab Hotel,Kami sampai hotel lebih kurang 11.30 gitu,Mutawif beri taklimat sikit dalam bas sebelum turun dan agih2 kunci hotel, Kami anak beranak sebilik huhuhuh.Dapat bilik  810 huhuh,kalau hotel haneem ni,Anda dapat bilik 820 no (8) tu bermakna  anda tinggkat 8.Jangan risau hotel dia ad 4 lif,tangga pun ad,Ad 2 hall makan yg menyediakan air pns dan makanan ringan 24 jam (milo,kopi,nescafe) semua ad at situ.haus2 rasa nk ngeteh turun ja minum stu ya,Ok lps agih2 kunci kami pun hangut la beg bwk naik ats tuk rehat 2 kjp tpi igt masa tu anda dalam patang larang ehram ya,jemaah bas3 janji dgn mutawif  (Ustz ali) nk wat umrah jam 3pagi,Kami pun rehat

PERTAMA KALI MELIHAT KAABAH

Ok,Rest puye rest jam da kol 3 pagi(waktu arab)
Kita org pn tunggu lah kt lobby bwh tu,Nampak jemaah lain da ad huhuh sementara tunggu ustz tdi berbual lah dgn jemaah lain kenal2 kn diri huhuh,ad yg dari kedah,johor,kuala lumpur, perak dan n9,
Ok,bual2 ustz pun sampai dah,Menuju ke masjidil haram,Dari hotel tu kami tegak je,Masuk ikut pintu  89 SENANG dekat,Haa kasut tu ye bkn mcm masjid Malaysia ye guys main tinggal 2 ja,kne bwk skli,kt situ ad disediakan plastik tuk bungkus kasut, Tapi saya ad kantung kasut sendiri.Haa kat kawasan perkarangan masjidil haram tu boleh npk hotel hilton,clock tower yg selalu ngok dlm gambar tu,Bsr rupa nya,ialah 1st lihat ngn mata sendiri,Ok masuk masjid,walaupun dah pukul  3 pgi org x putus 2 datang nk beribadah,Ialah 1 kli buat amalan kt masjidil haram 100,000 pahala allah bgi,MASYALLAH.Nak jalan masuk ke perkarangan kaabah tu x jauh juga  kne turun tangga,Dulu 2 igt kabbah tu tengah 2 tempat lapang,Rupanya kabbah tu dlm masjid.hehe
YA Allah masa npk kaabah tu masya allah x da kata yg terkata selain air mata ni berjurai jurai keluar.Nges lgi.Tpi x slh sbb kita kt rmh Allah . mengadu lh nk ngdu apa nges lh dpn dia,sbb kt mlsia x da kaabah tau,Ya Allah rasa terharu gembira teruja npk kaabah,sebab x sangka dapat jadi tetamu nya ya allah,Ok mutawif pun bimbing kita buat umrah,

Selsai tawaf,Saie plk

Ulasan


  1. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Whatsapp Only)

    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Credit Card Clearance Loan
    *Debt Consolidation Loan
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At oceancashcapital@gmail.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Whatsapp Only)

    BalasPadam

  2. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Whatsapp Only)

    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Credit Card Clearance Loan
    *Debt Consolidation Loan
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At oceancashcapital@gmail.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Whatsapp Only)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan Popular